Isnin, 27 Julai 2009

Tentang Cara Mendapatkan Iman 1

Bismillahirahmanirahim. Terima kasih Tuhan yang mana engkau telah melimpahkan rahmat & nikmat kepada kami terutama dalam bidang ilmu pengetahuan. Memang kami perlu sangat ilmu pengetahuan bertambah dari masa ke masa sebab kami sedar bahawa ilmu pengetahuan menjadi sebab untuk kami sedar & insaf untuk kami dapat berjuang beramal hingga melahirkan aktiviti dan sebagainya Salawat & salam kepada junjungan nabi Muhammad saw, manusia yang engkau paling cintai yang sebab beliaulah rahmat & nikmat ni kami perolehi.

Kita sedari yang kita dan majoriti umat kita bukanlah golongan iman yang soleh, jauh sekali untuk mencapai iman bertaraf muqarrabin. Paling tinggi pun barangkali di peringkat iman ilmu. Yang mana kita baru sekadar kenal Allah sekadar di fikiran, di bibir, belum lagi di hati. Kita masih belum cinta kepada Allah, apatah lagi untuk takut kepada azabnya. Kerana itulah kita terus melakukan maksiat dan dosa, kita masih lagi derhaka kepada Allah, segala suruhannya kita masih engkari dan segala suruhannya kita masih lagi langgar. Jadilah kita orang-orang yang berdosa. Bila mati dalam keadaan bergini, ada kemungkinan Allah masukan kita ke dalam neraka dahulu.
Mendengar azab neraka patutlah kita merasa gerun dan takut, kerana azab yang maha pedih dan dasyat itu tidak mampu kita tanggung. Jadi sama-sama kita dari sekarang menyelamatkan diri dan kuarga dari neraka. Firman Allah yang maksudnya:

“peliharalah dirimu dan keluargamu dari seksa api neraka”
- At Tahrim : 6.

Faktor utama yang patut kita persiapkan adalah kesedaran, kemahuan dan kesungguhan. Kita nak mencapai iman yang lebih baik. Tanpa faktor ini, berkuliahlah, berusrahlah dan berilah ilmu yang banyak dan punyailah ilmu sebanyak mana pun tidak akan mampu mengubah kita.
Firman Allah yang maksudnya:
“sesunguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehinggalah mereka sendiri yang mengubah apa yang ada dalam diri (hati) mereka”
- Ar Raad : 11

Sikap kita hari ini menunjukan kita tidak serius dan bersungguh-sungguh dalam mencari iman dan mendapatkannya. Kita hanya bersungguh-sungguh dalam mencari wang, harta, emas permata dan pangkat, yang mana belum tentu lagi kita dapat. Kalau dapat sekalipun belum tentu ia dapat bahagiakan diri kita, mugkin ia sekadar kemudahan dan kesenangan.
Kesibukan kita kepada urusan dunia, sampai kita terlupa untuk mencari iman, sesuatu yang sudah pasti akan selamatkan kita di dunia dan akhirat. Persoalannya kenapa kita tidak bersungguh-sungguh untuk mendapatkan iman? Apakah yang menghalang kita? Apakah kita sudah kurang yakin bahawa imanlah penyelamat kita, iman dapat melepaskan diri kita dari siksa di akhirat nanti?. Adakah kita tidak yakin dengan adanya hari pengadilan di padang mahsyar?, hari pembalasan di akhirat?, kalau bergitu, lebih mudahlah iman kita dan lebih dasyatlah iman kita, itu bukan iman ilmu, tapi iman orang kafir.
Firman Allah yang maksudnya:

“ Dan jika kamu tanyakan mereka, “ siapakah yang menciptakan langit dan bumi? Nescaya mereka akan menjawab, “ semuanya diciptakan oleh yang Maha Perkasa lagi Maha Mengetahui".
- Az Zukhuf : 9;

Firman Allah yang maksudnya:
“katakanlah (kepada orang kafir),”siapakah yang di tangan-Nya berada kekuasaan atas segala sesuatu sedang Dia melindungi. Tetapi tidak ada yang dapat di lindungi dari azab-Nya jika kamu mengetahui.” Mereka akan menjawab “Allah” katakanlah, (kalau demikian) maka dari jalan manakah kamu di tipu.”
- Al Mukminun : 88 & 89.

Jadi, janganlah biarkan fikiran kita di tipu selama-lamanya. Yakinlah bahawa kian hari kian dekat kita pada hari kiamat. Sepertimana kian hari kita kian jauh dari dunia ini. Bagi yang cerdik dan waras pasti dia akan setiasa merasa takut dan berdebar-debar menanti tibanya hari yang sangat dasyat itu. Rasulullah telah memberitahu kita dalam sabda baginda yang bermakud:

“orang yang paling cerdik ialah orang yang banyak mengingati mati”

Jadi kesempatan yang masih ada ini, orang yang cerdik akan gunakan dan tidak akan melepaskan peluang untuk merebut sebanyak-sebanyaknya kebikan dan amal yang soleh, sementara masih di izinkan untuk terus hidup di atas dunia ini. Kelapangan masanya, kesihatanya, kekayaanya, hidupnya, mudanya ini di jadikan sebagai alat dan modal untuk merebut amal soleh, berusaha keras untuk menempah tiket kebahagiaan dan keuntungan hidup di akhirat kelak, sesuailah bergitu dengan kehendak Rasulullah sepertimana sabda baginda yang bermaksud:

“Rebutlah lima perkara sebelum datang lima perkara; hidup sebelum mati, sihat sebelum sakit, muda sebelum tua, lapang sebelum sempit dan kaya sebelum papa.”

Demi mencapai kebahagian hidup di dunia dan akhirat, marilah kita korbankan segala nikmat yang Allah berikan, untuk tujuan berbakti kepada-Nya. Pengorbanan kita ini, kelak Allah gantikan pula dengan nikmat yang berganda-ganda lazatnya. Dengan saranan itu, baru sekarang akan saya huraikan cara-cara menambah dan meningkatkan keimanan kita setakat yang di izinkan Allah. Sebenarnya jalan-jalan untuk mendapatkan iman itu sangat banyak iaitu setiap sesuatu yang di perintahkan oleh syariat. Ada yang berbentuk fardu ain, fardu kifayah, sunat muakkad, sunat ghairi- muakkad dan semua pekara yang harus di buat dengan penuhi 5 syarat yang saya telah huraikan sebelum ini (rujuk tulisan saya yang bertajuk tentang takrif iman 3 (bahagian akhir) ).
Rasulullah S.A.W meringkaskan huraian tentang bagaimana mendapatkan iman dengan sabda baginda yang bermaksud:

“iman itu banyak cabangnya. Yang setinggi tingginya ialah mengucapkan “lailahaillallah” dan yang serendah-rendahnya ialah membuang bahaya di jalan.”
- sahih muslim.

Maknanya, apa sahaja yang Allah perintahkan, tujuannya semata-mata untuk mendapatkan iman. Untuk lebih memahami, akan saya berikan beberapa contoh teperinci bagaimana iman itu boleh kita dapat dan perolehi. Di sini di bentangkan jalan-jalan yang boleh kita lalui.
( melawan hawa nafsu)
firman Allah yang maksudnya:

" Orang-orang yang bermujahadah pada jalan kami, kami tunjukkan jalan kami. Sesungguhnya Allah bersama dengan orang yang baik."
- Al Ankabut: 69.

dalam ayat yang lain pula firman Allah yang bermaksud:

" Maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu jalan kefasikan dan ketaqwaan. Sesungguhnya beruntunglah orang-orang yang mensucikan jiwa (nafsu) nya itu. Dan sesungguhnya merugi (celaka) lah orang yang mengotorinya."
-Asy-Syam: 8- 10.

jadi, untuk mendapatkan iman Allah perintahkan kita melawan nafsu. kerana nafsu yang ada dalam diri dan telah bersarang itu selalu mengajak kita kepada membuat jahat dan lawan perintah Allah. Firman Allah yang maknanya:

" Sesungguhnya nafsu (amrah) itu sangat menyuruh yang jahat."
- Yusuf: 53.

Bagi melawan nafsu ini kita perlu tempuh 3 peringkat iaitu:
1. Takhalli (mengosongkan atau mensucikan atau membuangkan)
2. Tahalli (mengisi atau menghiasi)
3. Tajalli (terasa kebesaran dan kehebatan Allah)

0 ulasan:

Pengenalan

Blog ini dicipta untuk mengembalikan semula kenangan sewaktu di MPPP KT 1991/1993 . Diharap kepada semua rakan-rakan dapat memberikan sumbangan idea, coretan , pengalaman bertugas dan sebagainya yang dapat memberi manfaat untuk dikongsi bersama serta memeriahkan blog ini.Bahan-bahan yang dikirimkan diharap tidak menyentuh perasaan,.. teruja, trauma,tersentak atau menguris hati mana-mana individu, orang perseorangan dan pihak tertentu...Selain daripada itu juga ianya dapat mengeratkan lagi silaturahim di antara kita , kpd rakan2 yang menyertai blog ni diucapkan jutaan terima kasihh(sila klik sign in, taipkan username rakanmppp@gmail.com dan password sila contact 019 934 7380 )..daripada Ramzi Abdullah (Mat Marang-Unit D Sesi 91/93)..email zie8763@gmail.com.
 

Ramalan Cuaca Hari Ini

Peta Terengganu

MPPP 91/93 Hak Cipta© 2009 Oleh Admin :: Nor Azwari ::
PENAFIAN : Admin tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang dicapai daripada laman web ini